PRAVILA ZA MRŠAVJENJE

6 PRAVILA ZA MRŠAVLJENJE

6 PRAVILA ZA MRŠAVLJENJE je pravilan raspored u okviru programa ishrane i treninga, koji će obezbediti potpuno sigurne rezultate u programima MRŠAVLJENJA . Individualni proračuni za izradu plana ishrane i plana treninga su najsigurnija i najzdravija opcija za sigurno i trajno mršavljenje. Personalni programi su sa brzim rezultatima, jer su prilagodjeni svakom pojedincu. Ako vam je potreban program koji je bas vama prilagodjen odaberitet individualne programe MRŠAVLJENJA.

PROGRAMI TENINGA se rade na osnovu proračuna masne i nemasne mase tela i prate se pravila sa srčanim zonama u procesu treninga. Individualnim proračunima se odredjuje maksimalna srčana frekvencija i na osnovu nje se odredjuju zone u zavisnosti od potreba svakog klijenta.

Postoji pet zona treninga :

  • zona dnevne aktivnosti koja je 50% maksimalne srčane frekvencije
  • zona za regulisanje telesne težine 65-75% od maksimalne srčane frekvencije. Uz dobar program ishrane ovo je zona u kojoj mršavite
  • aerobna zona je 75-85%. U ovoj zoni razvijate izdržljivost
  • zona anaerobnog praga 85-95%
  • crvena zona 95-100%

PERSONALNIM TRENINGOM ĆE BITI PRILAGODJENA SRČANA FREKVENCIJA I REZULTAT JE ZAGARANTOVAN

HIDRATACIJA – optimalan unos vode bi bio oko 2 litre za žene i tri za muškarce. Trudnice, dojilje i fizičke aktivne osobe treba da unesu i do 4 litre vode u toku jednog dana. Unos vode se povećava u toku letnjih meseci. Starenjem se gube velike količine vode, pa je potreban veći unos vode.

Voda se unosi u toku fizičke aktivnosti kontinuirano u manjim količinama. Značajna je zbog fizioloških procesa, hladjenja organizma, pojačanog znojenja, dobra hidratacija osigurava pravilan rad srca, tako da kod svake fizičke aktivnosti, pre i posle hidriranje organizma je veoma važno. U zavisnosti od napora i vrste vežbanja potrebno je da se količine vode prilagode. Nije preporučljivo “nalivanje” da bi se izbegla velika količina vode u stomaku, što bi otežalo obavljanje fizičke aktivnosti.

PROGRAMI ISHRANE su jedno od oslovnih PRAVILA ZA MRŠAVLJENJE

ISHRANA se pravi na osnovu masne i nemasne mase tela. Proračun se radi jednom mesečno za najbolje praćenje rezultata. INDIVIDUALNI PROGRAMI ISHRANE su proračuni sa tačnim odnosom masne i nemasne mase tela. Unos ugljenih hidrata, masti i belančevina je pravilno rasporedjen u svakom obroku u toku jednog dana. Bez gladovanja i isrpljivanja, ako imate tačne proračune za vas, rezultat je siguran.

NAMIRNICE se kombinuju u okviru grupa makronutritinih elemenata. Svakog meseca se menjaju namirnice, zbog raznovrne ishrane i postizanja što boljeg zdravlja i energije.

Potrebno je da se izračuna telesna masnoća i ona predstavlja početak svakog PROGRAMA MRŠAVLJENJA.

ODMOR i PAUZA sa treningom su neophodni da bi se organizam oporavio i pripremio za nove zahteve. Jedno od osnovnih pravila kod svakog programa treninga je da više nije i bolje. Optimalne zone treninga, za najbolje i najzdravije rezultate, su NAJBOLJE rešenje. Uz dobar plan ishrane i treninga, odmor će biti pravi balans.

PRAVILA ZA MRŠAVLJENJE

ORGANIZAM SE U TOKU ODMORA REGENERIŠE I TADA SE FORMIRAJU REZULTATI KOJI SU POSTIGNUTI TRENINGOM

 

REZULTATI U PROGRAMIMA MRŠAVLJENJA – merenje telesne masnoće je jedan od najboljih načina da pratite svoju promenu u programima. Telesna masnoća je pokazatelj promena. Merenje na vagama za telesnu težinu, uglavnom, nije precizan pkazatelj, jer se sa programima za mršavljenje strukture tela promene. Smanjivanje masne mase, a povećavanje nemasne mase, je proces koji prati svaki program. Oblik se menja i zato ćete vizuelno prvo primetiti rezultate i naravno broj garderobe će se smanjiti.

Više nemasne mase tela (zbir težina kostiju, mišića i zglobova ) je važno za ODRŽAVANJE OPTIMALNOG ZDRAVLJA.

PRAVILA ZA MRŠAVLJENJE

 

BRANISLAVA JEVTOVIĆ, personalni trener, osnivač Fit elementa, autor knjige Želite li da mršavite