PERSONALNI TRENER

PERSONALNI TRENING

Izbor PERSONALNOG TRENINGA je uvek najbrža i najbezbednija opcija za praćenje. Ako želite brze i sigurne rezutate, ovo je najbolji izbor. Personalni trening je prilagodjen individualno sa tačno odredjenim ciljem i načinom vežbanja. Izbor vežbi, intenzitet i kombinacija programa zavise od uslova i mogućnosti svakog klijenta. Postizanje cilja sa tačnim proračunima je brže , sigurnije i efikasnije.

PERSONALNI TRENING I ISHRANA

Personalizovan program ishrane sa tačnim unosima makronutritivnih elemenata (ugljenji hidrati, masti i belančevine) je uvek uskladjen sa dnevnim aktivnostima i energetskom potrošnjom. Proračun telesne masnoće se radi na osnovu obima tela i trenutne konstitucije. Nemasna ( mišići, kosti i zglobovi ) i masna ( esencijalna i neesencijalna )masa tela. Nemasna masa tela i dnevna aktivnost su glavni parametri za izračunavanje unosa hranljivih materija.

Precizan izbor namirnica, količina i način pripreme su ono što možete da očekujete. Izbor namirnica je prilagodljiv, kličine i način kombinovanja, se razlikuju. Potrebno je da program bude sa namirnicama koje koristite, kako bi moglo sprovodjenje da bude jednostavnije.

Dobar balans ishrane će obezbediti normalno funkcionisanje, bez gladi i teškoća prilikom sprovodjenja programa. MANjE NIJE I BOLjE..Količine hrane se menjaju sa promenama telesnog sastava. Ako ste uključeni i u program vežbanja to će dodatno da promeni pristup.

 

Više mišića – bolji bazalni metabolizam

Trening treba da se sprovodi minimum tri, a maksimum pet puta. Trajanje, za rekreativce od 45 min do 1 sata.

Personalni trener na osnovu informacija o zdravlju klijenta, trenutnom stanju telesne konstitucije i cilja, sprovodi program vežbanja. Program treninga će se uskladiti sa trenutnim stanjem i progresija će biti tokom rada. Uvek je dobro da izračunate telesnu masnoću, jer je mišić teži od masne mase. Može da se dogodi da se kilogrami na merenju ne promene mnogo, a da oblik tela postane drugačiji. Promene se odnosi masne i nemasne mase. Više mišića u telu osigurava bolji metabolizam, bolju čvrstinu kostiju, bolji metabolizam i promet materija. Ne zaboravite na vežbe sa opterećenjem. Težinu prilagodite, ali ovu vrstu vežbi obavezno uradite u svom trenažnom procesu.

Uskladivanje sa promenama, i promene u samom izboru vežbi, su sastavni deo trenažnog procesa. Kombinacija nekoliko vrsta treninga npr. kružni, intervalni, neke od vežbi iz pilatesa mogu da daju rezultat kompletnijeg pristupa. Svaki od programa može da ima adekvatnu dopunu. Vežbe istezanja su uvek ukombinobane u sve vrste treninga. Lično mislim da su vežbe jačanja posturalnih mišića obavezne u svim programima.

Postoji dosta vrsta treninga, potrebno je samo da pronadjete adekvatan način koji se uklapa sa onim što želite da postignete. Moraju da postoje i pauze i odmor. VIŠE NIJE I BOLjE. Dani odmora su isto toliko važni kao i sam trening, ne preskačite pauze… ;))

 


 

PROGRAMI ZA DECU I ODRASLE

Prilagodjavanje trening za dečiji uzrast u slučajevima kada se vodi računa samo o pravilnom rastu i razvoju ili kada treba da se otkloni neki deformitet, personalni trener formira vežbe uskladjene sa ciljem. Vežbanje za dečiji uzrast pomaže pravilnom razvoju lokomotornog sistema. U vremenu kada su deca sve više u sedećem položaju, postaje neophodno redovno sprovodjenje fizičke aktivnosti. Preventiva je najbolji lek. Neki od programa fizičke aktivnosti se mogu sprovoditi i kroz igru. Ako postoji neki od deformiteta tela :skolioza, kifoza, lordoza, x noge, o noge…važno je da se deformitet prvo otkloni. U tim slučajevima kineziterapija za decu je obavezna.

Ako postoji mogućnost izbora, sa personalnim trenerom je napredak brži, jednostavniji, sigurniji i uvek to prvo savetujem. Praćenje u kome su rezultati izvesni.


KINEZITERAPIJA ZA DECU http://www.zdravaledjakinezi.in.rs/kineziterapija-za-decukineziterapija-za-decu/

PRAVILAN RAST I RAZVOJ DECE http://www.fitelement.in.rs/

 

BRANISLAVA JEVTOVIĆ, viši sportski trener, fizioterapeut, osnivač Fit Elementa