LORDOZA

LORDOZA

Kineziterapija lordoza lordotičnog lošeg držanja se može konstatovati kod lumbalnogi vratnog dela kičme. Odstupanja u vratnom delu 3 do 4 cm i u lumbalnom 4 do 5 cm, od pravilnog položaja, su lordoze. Preventivna ponašanja i autokorekcije svakodnevnih aktivnosti su najbolji način za ispravljanje lordotičnog lošeg držanja. Kao i kod ostalih loših držanja i ovde je korektivno vežbanje najvažnija aktivnost.

Kineziterapija lordoze i lordotičnog lošeg držanja obuhvataju programe vežbi koji su individualno prilagodjeni.

Stadijumi kod lordoze su funcionalni ili lordotično loše držanje i strukturalni ili prava lordoza. U funcionlanom stadijumu se razlikuju I (lakši) i II (teži) stadijum. Strukturalne lordoze zahtevaju kompleksnije lečenje, dok funkcionalne zahtevaju kineziterapijski program. Izražena je mišićna slabost u trbušnom delu što za posledicu ima skraćivanje ledjnih mišića u slabinskom delu. Skraćenost mišića posebno fleksora kuka i ekstenzora kičmenog stuba lubmalnog dela, karlice, kukova.

KINEZITERAPIJA LORDOZE

Kod slabosti mišića, sto je karakteristično za lordotično loše držanje, programi vežbi se formirani na jačanje oslabljenih struktura, a istezanje skraćenih. Svaki čas se sastoji od uvodnih vežbi, vežbi jačanja i vežbi istezanja. U zavisnosti od anamneze programi se prave individualno za najbolje rezultate.

KORISNI LINKOVI

PRAVILNO IZVODJENJE DNEVNIH AKTIVNOSTI http://www.zdravaledjakinezi.in.rs/pravilno-izvodjenje/

KINEZITERAPIJA U CILJU KOREKCIJE I PREVENCIJE http://www.zdravaledjakinezi.in.rs/kineziterapija-u-cilju-korekcije/

KOREKTIVNO VEŽBANJE http://www.zdravaledjakinezi.in.rs/korektivno-vezbanje/

ONLINE PILATES I VEŽBE ZA LEDJA http://www.zdravaledjakinezi.in.rs/online-pilates-i-vezbe-za-ledja/

KINEZITERAPIJA SKOLIOZE http://branislavafitness.com/kineziterapija-skolioza/

KINEZITERAPIJA KIFOZE http://branislavafitness.com/kineziterapija-kifoza-kifoticno-lose-drzanje/