KINEZITERAPIJA

KINEZITERAPIJA

Kineziterapija za decu i odrasle. Lečenje pokretom kod deformiteta kičmenog stuba, deformiteta kolana ili stopala, lumbalnog ili cervikalnog sindrom, diskus hernije, je najbolja opcija. Ciljan izbor vežbi se sprovodi na osnovu anamneze. Individualni programi pružaju najbolje rezultate.

Lečenje pokretom je jedna od važnijih medicinskih mera

U pokretu aktivno učestvuju mišići , kosti i zglobovi, a pod nadzorom centralnog nervnog sitema. Mišićna kontrakcija je osnovni element terapijskog vežbanja. Mišićna neaktivnost dovodi do hipotonije, skraćivanja i disfukncije. Tako oslabljena muskulatura nije dobra potpora za kosti, zglobove i ostale strukture u telu. Mišićna aktivnost deluje na poboljšanje metabolizma i njegovo ubrzanje, protok krvi se ubrzava i generalno se podiže energetski nivo organizma. Kosti su povezane sa zglobovima i daju čvrstinu, oblik i potporu. Neaktivnost dovodi do demineralizacije, a pokret im daje čvrstinu, pravilan oblik, položaj. Aktivnost deluje i na zglobove i njihovo pravilno prehranjivanje i funkcijju.

Koje su vrste terapijskih vežbi?

U kineziterapiji se koriste dve vrste terapijskih vežbi: ativne pasivne. Aktivne predstavljau rezultat voljne aktivnosti i mogu biti aktivne, aktivne sa opterećenjem, aktivno potpomognute. Izbor vežbi zavisi od mišićne ocene. Pasivne vežbe izvodi drugo lice kada osoba nije u stanj da ih izvede. Jedan od zadataka pasivnih vežbi je održavanje dužine mišića i sprečavanje skraćenja. Primenjuju se izotonične i izometrijske kontrakcije.

Ciljevi terapijskih vežbi
  • poboljšavanje metaboličkih procesa
  • poboljšavanje mišićne ishrane
  • povećavanje lokalne cirkulacije
  • poboljšavanje amplitude pokreta
  • povećanje fleksibilnosti i pokretljivosti zglobova
  • otklanjanje edema i bola, zbog ubrzanja prometa materije
  • i mnogi drugi

Bol u ledjima i kineziterapija

Pokretanje i vraćanje mišićne jačine zbog stabilnosti kičmenog stuba, kineziterapiji daje najvažnije mesto. Izlaskom iz aktutne faze, osnovna terapijska indikacija jeste vežbanje. Na osnovu anamneze se izradjuju programi za otkanjanje bolova i poboljšavanje fleksibilnosti. Više o diskus herniji i programu pročitajte http://www.zdravaledjakinezi.in.rs/diskus-hernija/. Individualna izrada i praćenje pružaju najbezbeniju opciju i najbrži rezultat.

KINEZITERAPIJA
zakažite termin http://www.zdravaledjakinezi.in.rs/a-homepage-section/

Deformiteti tela

Deformiteti kičmenog stuba (skolioza, kifoza, lordoza) se isključivo ispravljaju terapisjkim programom vežbanja http://www.zdravaledjakinezi.in.rs/kineziterapija-u-cilju-korekcije/. Jačanjem mišića koji su opušteni i sa druge strane istezanje onih koji su skraćeni. Promenom mišićnih disblansa se dobija balans i vrćaju se koštane strukture u pravilan odnos. Najbolje je regovati dok su nepravilnosti male i u dečijem uzrastu su ispravljanja sa najboljim rezultatima. Važno je napomenuti da je i ovde prevencija najbolji lek i vežbama se može na pravilan način delovati na rast i razvoj kod dece.

Više o skoliozi i programu pročitajte http://www.zdravaledjakinezi.in.rs/skolioza/

Više o kifozi i programu pročitajte http://www.zdravaledjakinezi.in.rs/kifoza/

Više o lordozi i programu pročitajte http://www.zdravaledjakinezi.in.rs/

Deformiteti kolena i stopala http://www.zdravaledjakinezi.in.rs/kineziterapija-za-decukineziterapija-za-decu/