ISTEZANJE KOD BOLA U LEDJMA

ISTEZANJE KOD BOLA U LEDJIMA

Istezanje kod bola u ledjima u aktutnoj fazi treba da se primenjuje veoma dozirano uz obavezan savet sa terapeutom. Kada je bol prisutna postoji ograničeno izvodjenje pokreta. Svaki pokret može da predstavlja bol. Istezanje celog tela će poboljšati pokretljivost celog organizma i uticati na prokrvljenost onih delova u kojim je prisutna bol.

PRAVILA KOD ISTEZANJA
  • obezbedite stabilnost tela pre istezanja – sedite u pravilnom položaju ili stanite u pravilnom položaju
  • pokrete izvodite lagano
  • stanite kada osetite neprijatnost
  • zadržite u u položaju koji vam prija
  • lagano vraćajte u početni položaj
  • pratite disanje u toku izvodjenja pokreta
  • uradite istezanje različitih delova, pa zatim ponovite
  • istegnite i delove tela kod kojih ne osećate napetost
  • tražite pomoć i savet terapeuta

 

PRAVILAN POLOŽAJ KOD STAJANJA I SEDENJA

Pravilan položaj u toku stajanja je važan zbog stabilnosti celog tela. Osnovno pravilo je da stopala treba da budu u širini ramena. Ravnomeran oslonac na levu i desnu stranu tela. Noge ne treba prekrštati, niti se oslanjati samo na jednu nogu. Ovo pravilo treba primenjivati uvek i u svakodnevnim aktivnostima, da bi se preventivno delovalo i izbegla krivljenja kičmenog stuba i karličnih kostiju. Ovo je jedno od osnovnih pravila. Ramena treba da budu ispravljenja i glava u paraleno sa podlogom.

PRAVILNO STAJANJE

Pravilno sedenje kod izvodjenja vežbi za istezanje kod bola u ledjima je isto kao i kod obavljanja ostalih aktivnosti u toku dana. Stabilnost u toku izvodjenja pokreta, u ovom slučaju istezanja, je veoma važna. Zauzimanjem pravilnog položaja se izbegava mogućnost dodatnog naprezanja i stvaranja bola.

PRAVILNO SEDENJE www,zdravaledjakinezi.in.rs
MASAŽA I ISTEZANJE

Masažom možete da otklonite bol u ledjima. Radi se o pokretima koji su kontrolisani i prilagodjeni. Kombinacija pokreta masaže i stezanje odredjenih delova tela uz adekvatne kreme, gelove ili ulja, mogu da ublaže bol. Kod masaže se primenjuje isto tretiranje celog tela da bi se poboljšala cirkulacija i promet materija. Kombinaciojom masaže i pokreta istezanja ćete smanjiti napetost i bol u ledjima.

KORISNI LINKOVI : fitnes, terapeutski fitnes ili kineziterapija – šta su razlike i šta je vama potrebno https://branislavafitness.com/terapeutski-fitnes/

 

Branislava Jevtović, viši sportski trener, fizioterapeut, osnivač Fit Elementa