HIDRATACIJA

HIDRATACIJA

Dobra hidratacija je u direktnoj zavisnosti od količine tečnosti koja se unosi u toku jednog dana. Telo se sastoji od oko 70 % vode što je glavni pokazatelj da zdravlje zavisi od količine vode koje se unosi. Voda ima značajnu ulogu u transportu hranljivih materija, regulisanju telesne temperature, odstranivanju nepotrebnih materija iz organizma. Može da se dogodi da osetite umor, glavobolju ili pad koncentracije zbog smanjenog unosa vode u organizam.

KOLIKO VODE DNEVNO JE OPTIMALNO?

Optimalan unos vode bi bio oko 2 litre za žene i tri za muškarce. Trudnice, dojilje i fizičke aktivne osobe treba da unesu i do 4 litre vode u toku jednog dana. Unos vode se povećava u toku letnjih meseci. Starenjem se gube velike količine vode, pa je potreban veći unos vode.

KOJE SU NAMIRNICE NAJBOLJE?

Voće i povrće imaju visok sadržaj vode. Kod voća je veliko prisustvo voćnog šećera i u programima mršavljenja je važno da se količina voća smanji ili koristi u manjim količinama. Visok sadržaj vode ima lubenica, krastavac, celer, narandža, grejpfrut, jagode… Najbolje je da se ove namirnice koriste izmedju obroka, da se ne bi ometao proces varenja hrane.

VODA I FIZIČKA AKTIVNOST

Voda se unosi u toku fizičke aktivnosti kontinuirano u manjim količinama. Značajna je zbog fizioloških procesa, hladjenja organizma, pojačanog znojenja, dobra hidratacija osigurava pravilan rad srca, tako da kod svake fizičke aktivnosti, pre i posle hidriranje organizma je veoma važno. U zavisnosti od napora i vrste vežbanja potrebno je da se količine vode prilagode. Nije preporučljivo “nalivanje” da bi se izbegla velika količina vode u stomaku, što bi otežalo obavljanje fizičke aktivnosti.

HIDRATACIJA
VODA U PROGRAMU MRŠAVLJENJA

Hidratacija u programima mršavjenja i unos namirnica sa većim sadržajem vode poboljšavaju rezultate mršavljenja i ubrzavaju transport izbacivanja štetnih materija. Pored toga voda je zadužena za transport hranljivih materija koje su potrebne u programima mršavljenja za normalno funkcionisanje organizma.

PROGRAM MRŠAVLJENJA – ishrana i trening

Branislava Jevtović, viši sportski trener, fizioterapeut