BOL U VRATNOM DELU

Bol u vratnom delu kičmenog stuba može da ima nekoliko uzroka. Najčešće je posledica cervikalnog sindroma ili diskus hernije.

Bol i ukočenost vratnog dela kičmenog stuba su obično posledica nepravilnog položaja glave i vrata, kao i lošeg držanja kičme, ali i slabosti mišića glave, vrata i rameno – lopatičnih mišića. Sve ovo vremenom dovodi do degenerativnih promena na pršljenovima i zglobovima u vratnom delu kičmenog stuba.

Cervikalni ili vratni pršljenovi su gornjih sedam od ukupno 33 do 34 koliko ih ima kičmeni stub. Sledećih 12 je grudni (torakalni) i 5 lumbalnih. Ostali su medjusobno zglobljeni i čine dve kosti : sakralnu (os sacrum) i trtičnu kost ( os coccygis). Izmedju vratnih, grudnih i lumbalnih postoji umetnuta tvorevina sa fibroznom opnom – medjupršljenski disk. Promene koje se mogu uočiti na disku, njegovo pomeranje, delimično ili potpuno nestajanje zovemo diskus hernijom. Ona ima nekoliko oblika i najbolje je delovati preventivno, ali i ako dodje do promena reagovati na vreme. Ova vrsta promena može da utiče na zdravlje i kvalitet života.

Simptomi cervikalnog sindroma se mogu rezdvojiti u dve grupe : specifični i nespecifični bolovi u vratu. Kod specifičnih se radi o nekim lezijama na korenu nerava ili u nekim slučajevima kod cervikalne spondiloze. Kod nespecifičnih se opisuju kao grč u vratnom delu, trnjenje niz ruku ili u prstima, ograničena pokretljivost ili osetljivost na dodir.

Kineziterapijski program vežbi treba da obezbedi istezanje i jačanje odredjenih struktura vrata, ramena, ruku i ledja. U akutnoj fazi, pored ostale preporučene terapije, se rade lagane vežbe do granice bola. U kasnijoj fazi se rade vežbe jačanja i održavanja. Promene u svakodnevnim aktivnostima, ispravno obavljanje dnevnih aktivnosti, korišćenje ergonomskog nameštaja i sprovodjenje vežbi za jačanje posturalne muskulature, jesu najbolje PREVENTIVNE MERE.

PRIRUČNIK O PRAVILNOM IZVODJENJU DNEVNIH AKTIVNOSTI

NAJBOLJI NAČIN DA SAČUVATE LEDJA

PRIRUČNIK IMA DEO SA PROGRAMOM VEŽBI U KUĆNIM USLOVIMA

BRANISLAVA JEVTOVIČ, viši sportski trener, kineziterapeut