PROGRAMI ISHRANE

BMI INDEX

BMI INDEX je pokazatelj izmedju telesne visine i telesne težine. Ovaj proračun može da pokaže da li postoji gojaznost i koliki su faktori rizika za zdravlje u odnosu na telesnu masu. Razlike postoje kod žena i muškaraca u manjem obimu, razlikuje se i kod dece i odraslih. Parametri i proračuni se koriste u izradi programa ishrane i treninga. Izračunavanje masne i nemasne mase tela su osnova za izradu unosa ugljenih hidrata, masti i belančevina. Nemasna masa ( zbir težine kostiju, mišića i zglobova) i dnevna aktivnosti odredjuju pravilne odnose izmedju namirnica.

VAŽNO JE PRATITI …

Napredak u dijeti i treningu se prati uz pomoć BMI indexa i obima tela. Ujedno su i najbolji pokazatelji promena u telesnoj konstituciji, Individualna izrada programa i proračuna je precizna i prati se svakog meseca, naročito u periodima sprovodjenja programa.

Telesna masnoća treba da bude, idealno, oko 20% za muškarce i za žene. Redovnim fizičkim vežbanjem i optimalnim programom ishrane se postiže i održava zdravlje. Gojaznost je uzrok nastanka kardiovaskularnih oboljenje, srčanih smetnji. Posledice zbog smanjenje pokretljivosti su mnogobrojne. Osteoporoza, oboljenja zglobova, promene koje nastaju zbog smanjene mišićne pokretljivosti i disfunkcija.

ŠTA GOVORI BMI INDEX ?

ispod 18.5% – nizak BMI index

od 18.5% do 24.9% normalan BMI index

od 25% do 29.9% gojaznost

od 35% visoka gojaznost

Your BMI is

Branislava Jevtović, viši sportski trener, fizioterapeut