AUTOGENI TRENING

AUTOGENI TRENING

Autogeni trening znači sopstveno ili samostalno vežbanje i spada u relaksacione tehnike. Svaki vežbač sopstvenom akcijom deluje na sebe. Prvi put je upotrebljen 1932. godine. Njegov osnivač je nemački psihijatar Johan Hajnrih Šulc.

Šulc je pozajmio osnovne vežbe iz yoge kako bi postigao telesnu smirenost, zatim je primenjivao skup postupaka izvedenih iz hipnoze. Pored telesne opuštenosti, koja je bila posledica ovog delovanja, uticao je i na rad perifernih krvnih sudova, normalizaciju disanja i rada srca.

Kod autogenog treninga pretposlednja vežba (stomak) bila je namenjena normalizaciji unutrašnih organa trbušne duplje, a poslednja (čelo) oslobađanju od mentalne napetosti. Tako je nastao skup postupaka, koji je potekao iz hipnoze, psihoanalize i istočnjačkih relaksacionih tehnika. Šulcov autogeni trening, tokom proteklih pola veka je pretrpeo niz promena, tako da danas imamo autogeni trening bez autosugestije. Kao što sam naziv govori, radi se o relaksacionoj tehnici koja ne zavisi od autosugestije.

PRINCIP AUTOGENOG TRENINGA

Osnovni princip vežbanja autogenog treninga bi bio opažanje osećaja u stanju opuštenosti, a ne postizanje opuštenosti preko zamišljanja osećaja. Kao takav, autogeni trening, ispred vežbača postavlja samo zahtev stanje opuštenosti i iz tog stanja opažanje osećaja. Postizanje fizičke opuštenosti se postiže primenom pred vežbi.

Osnovni cilj autogenog treninga je dostizanje biološki disponiranog stanja organizma.

Osnovna pretpostavka na kojoj počiva autogeni trening bez autosugestije glasi: U svakom ljudskom organizmu se spontano odvijaja proces uspostavljanja biološki disponiranog stanja kroz neprekidno uspostavljanje i narušavanje psihofizičke ravnoteže.

Homeostaza može biti ravnoteža koju je organizam usvojio učenjem, a biološki disponirano stanje nije naučeno. Upravo su pripremne vežbe u autogenom treningu potrebne za uspostavljanje biološki disponiranog stanja. Kasnije sa usvajanjem osnovinih vežbi autogenog treninga vežbači se osposobljavaju da uspostave to stanje bez prethodne pripreme, za manje od dva minuta, koliko iznosi dnevno vežbanje treniranih vežbača. Biološki disponirano stanje je stanje duboke opuštenosti.

Branislava Jevović

  •