PROGRAMI ISHRANE – MRŠAVLjENjE

PROGRAMI ISHRANE – MRŠAVLjENjE

PROGRAM ISHRANE
mršavljenje

PRAVILAN BALANS SVIH MAKRONUTRITIVNIH I MIKRONUTRITIVNIH ELEMENATA JE JEDINI ZDRAV I SIGURAN NAČIN ZA USPEŠAN REZULTAT

Programi ishrane koji su individualno prilagodjeni Vašoj telesnoj konstituciji i dnevnim aktivnostima, ako ih sprovodite, bez izuzetka moraju da Vam obezbede gubitak viška telesne masnoće i dobru energiju.

Kada kažem “prilagodjen” mislim da program ishrane mora da bude uskladjen i da Vam na prvom mestu odgovaraju namirnice koje koristite, da ih ima u dovoljnim količinama i što je najvažnije glad koja traje ili koja treba da se trpi, ne treba da bude prisutna. Proračun izračuvanja telesne masnoće, koji se prvo radi, daje tačan odnos masne i nemasne mase tela. Tek tada može da se potrošnja uklapa sa dnevnim aktivnostima i tačno izračuna koliko kalorija je potrebno u toku dana. Energija koja je potrebna za bazalni metabolizam i dovoljno energije za dnevne aktivnosti možete da dobijete iz kvalitetnih namirnica. Izbor namirnica i način njihovog kombinovanja je osnova dobrog programa. Sve vrste namirnica treba da budu zastupljene u jednom programu ishrane. Ugljeni hidrati, masti i belančevine kada se ukombinuju u pravilnim odnosima u svakom obroku, će organizmu obezbediti pravilno funkcionisanje

Smanjivanje ili potpuno izbacivanje nekih namirnica, bez prethodnih analiza, dovode organizam u deficit, koji će pre ili kasnije morati da se nadoknadi. DOBAR BALANS je jedini trajni rezultat, bez yoyo efekta. Šta sve jedan ZDRAV PROGRAM treba da sadrži na sledećem linku http://branislavafitness.com/zdrava-ishrana/

Izračunavanje procenta telesne masnoće je polazna tačka u pravljenu programa ishrane.

Svima je poznato da je mišić teži od masne mase i da vaga nije parametar za gubljenje masti. Ukupan procenat telesne masnoće (esencijalna i neesencijalna masnoća) kod žena treba da bude 20 do 24 %, a kod muškaraca 18 do 22 %.

Izračunavanje masne i nemasne mase tela je važan parametar u pravljenju programa ishrane. Nemasna masa tela je zbir izmedju kostiju , mišića i zglobova, Na osnovu tih proračuna se radi unos makronutritivnih elemenata (ugljenih hidrata, masti i belančevina).  Sve to treba da bude uskladjeno sa dnevnih aktivnostima, energetskim potrebama i ciljem koji želite da postignete. Izbor i vrsta namirnica je Vaš izbor. Priprema, količine i način kombinovanja, je ono što čini program mršavljnja uspešnim. Koristite namirnice koje želite i volite u svom programu. Nije potrebno da u programu imate ono što ne želite da koristite. Ishrana treba da Vam bude prilagodjena, jer tada možete da računate da žete uspeti da uspostavite zdravu naviku ISPRAVNOG I ZDRAVOG IZBORA .

Ako želite više da saznate o telesnoj masnoći i načinu izračuvanja, možete da posetite sledeći link http://branislavafitness.com/telesna-masnoca/

" Zaboravite na dijete i tabele, jer ono što je svima nama potrebno je zdrav način ishrane. Potrebno je da u toku jednog dana unesete sve potrebne hranljive materije, kako bi vaše telo moglo da funkcioniše. Kada bude funkcionisalo na pravi način, sigurno nećete imati problema sa svvišnim kilogramima.."

" Zaboravite na gladovanje, jer time samo pogoršavate situaciju. Ne treba da gladujete da bi održali kilažu koju želite. Nije potrebno ni da gladujete , ako želite da se oslobodite suvišnih kilograma. Jedino što je potrebno je da promenite navike koje imate.."

delovi iz knjige ŽELITE LI DA MRŠAVITE

http://branislavafitness.com/zelite-li-da-mrsavite/


Programi ishrane treba da sadrže sve makronutritivne i mikronutritivne elemente, bez izuzetka. Ne postoje namirnice koje su značajnije ili manje značajne.

Dijete sa malim kalorijskim unosom mogu da donesu više štete, nego koristi.  Bazalni metabolizam i dnevna aktivnost moraju da imaju dovoljno energije. Nedovoljan unos kalorija iscrpljuje telo i dovodi do umora i zasićena. Česta pojava u tim slučajevima je naprad gladi koji se javi posle nekoliko dana. Kalorije su nam potrebne, ali birajte vrstu namirnica. Imajte u vidu da su obično zdrave namirnice isto i kalorične, ali od njih organizam može da uzme potrebne mikronutritivne i makronutritivne elemente.

Balans sa namirnicama je osnova dobrog zdravlja, izgleda i dobrog funkcionisanja celog tela.

IZRADA PROGRAMA OBUHVATA:

- izračunavanje procenta telesne masnoće

- izračuvanje masne i nemasne mase tela

- odredjivanje količine ugljenih hidrata, masti i belančevina

- izbor namirnica

-kombinovanje namirnica

- predlog unosa vitamina i minerala

- predlog suplemenata za brži transport masnog sadržaja ( kod programa mršavljenja)

- predlog za fizičku aktivnost uklopljenu sa programom

Programi se rade individualno i prilagodjavaju se Vašim željama i mogućnostima.


Poručite svoj program već danas: branislavafitnes@gmail.com