Program ishrane i zona treninga, siguran rezultat

Program ishrane zauzima značajno mesto u svim programima mršavljenja. Uklopljen sa treningom i zonom srčane frekvencije u kojoj trenirate, obezbedjuje siguran rezultat. Ne gubite vreme u pogrešnoj zoni i već danas uklopite svoj trening cilju koji želite da postignete. Program ishrane i zona treninga za najtrajnije rezultate. Precizan proračun i zdrav izbor.

Šta je zona srčane frekvencije?

Maksimalna srčana frekvencija (maximal hearth rate) predstavlja maksimalne otkucaje u minute. Uslovljena je mnogim fatorima od genetike do načina života. Jedan od načina za izračunavanje je 220-godine života. Dobijeni broj pomnožite sa 0.6, ako je zona gubljenja masti target. Dobićete broj koji vam govori koliko otkucaja srca treba da imate u jednoj minuti.

Program ishrane i zone treninga

Postoji pet zona

  • zona dnevne aktivnosti koja je 50% maksimalne srčane frekvencije
  • zona za regulisanje telesne težine 60-70% od maksimalne srčane frekvencije. Uz dobar program ishrane ovo je zona u kojoj mršavite
  • aerobna zona je 70-80%. U ovoj zoni razvijate izdržljivost
  • zona anaerobnog praga 80-90%
  • crvena zona 90-100%

Potrebno je da trening radite u zoni u zavisnosti koji rezultat želite. Mršavite samo u zoni 60-70% Max.hearth rate. Program ishrane koji obezbedjuje dovoljne količine svih makronutritivnih elemenata sa uklopljenom zonom, siguran rezultat na duge staze.

više o programu ishrane

više o knjizi Želite li da mršavite

Zapamtite, više nije uvek bolje

Ponekad je bolje napraviti i korak nazad kako biste napredovali. Ne zahtevajte od svog tela daleko više nego što su realne mogućnosti. Bioritam vašeg tela nije isti svakog dana. Fizička aktivnost značajno povećava energetsku potrošnju. Sa povećanjem potrošnje povećava se i potreba za kvalitetnijim programom ishrane.

Jedem malo, a ne mršavim?!

Često se srećem u praksi sa ovim problemom.U ovom slučaju manje nije bolje. Manji kalorijski unos usporava metbolizam. U tim slučajevima poslednje što će se koristiti za energiju su masti.

Masti organizam čuva i u slučajevima kada nema dovoljno za svoj bazalni metabolizam, neće prvo njih koristiti. Već znate da se masti tope na vatri ugljenih hidrata. Program ishrane sa dovoljno ugljenih hidrata u balansu sa proteinima i mastima, je NAJZDRAVIJI izbor. Program ishrane i zona treninga obezbedjuju optimalne rezultate. NARUČITE svoj program branislavafitnes@gmail.com

ZAKAŽI TERMIN fitnes ZAKAŽI TERMIN kineziterapija

Branislava Jevtović sportski trener, fizioterapeut, autor knjige Želite li da mršavite