Vežbe sa streč trakom

Vežbe sa streč trakom se mogu upotrebiti i u fitnesu i kineziterapiji. Veliki broj vežbi i kombinacija sa kojim je moguće poboljšati izdrživost, pokretljivost, ali i oblikovati telo, ovaj rekvizit čini nezaobilaznim u vežbanjima. Trening za velike mišićne grupe ili izolovane delove tela je moguće prilagoditi sa programom koji će pružiti adekvatne rezultate.

Postoji nekoliko družina, jačina, zatvorene i dužne trake, tako da je moguće da se prilagode vežbe i kombinuju radi raznovrsnosti i boljih rezultata. Uvek je bolje da počnete sa korišćenjem slabijih traka i zatim da povećavate opterećenje. Isto kao i izbor vežbi, krenite od lakših opcija ka težim. Vežbajte bezbedno i izbegnite eventualne povrede zbog preopterećenja. Vežbe sa streč trakom mogu da budu dopuna svim vrstama treninga.

Vežbe mogu da se rade za gornji deo tela, što je uglavnom slučaj sa dugim trakama, a kratke zatvorene trake se koriste za vežbe za noge i gluteus. Uvek je moguće, ako želite intenzivniji trening, da kombinujete obe. U kružnim, inervalnim treninzima, možete da ih kombinujete sa ostalim rekvizitima. Najvažnija razlika kod traka je njihovo opterećenje. To je osnova za izbor trake. Prilagodjavanje opterćenja zahtevima treninga, omogućava sprečavanje pogrešnog izvodjenja pokreta i samim tim mogućnost nastanka povreda.

Vežbe sa trakom – prednosti

Najvažnija prednost u korišćenju traka sa opterećenjem u odnosu na tegove je bezbednost i veća mišićna angažovanost. Obe vrste vežbi uključuju opterećenje, ali sa trakama je veća amlituda pokreta i daleko manje opterećenje na zglobove. Veći je broj angažovanih mišića , jer pokret nije limitiran faktorima koji su obavezni kod vežbi sa tegovima npr.zauzimanje odgovarajućeg položaja prilikom izvodjenja, zbog težine je nekad nemogće odraditi funkcionalne pokrete, osim kada su težine male.

Vežbe sa streč trakama omogućavaju izvodjenje pokreta i jačanje mišića koji se funkcionalno koriste u svakodnevnim aktivnostima. Karakteristike ovih pokreta imaju prednosti jer obezbedjuju telu prirodna kretanja i ne sprečavaju zbog hipertrofija mišića odredjene pokrete. Dnevne aktivnosti postaju lakše za izvodjenje.

Opterćenje koje se vrši na zglobove i strukture u njima je mnogo manje nego kod vežbi sa tegovima. Zato se savetuje početnicima i rekreativcima da prve treninge rade sa trakama da bi ujedno i ojačali sve stabilizatore i strukture u i oko zglobova. Kasnije je dobro da se ove vrste vežbi ubacuju bar dva puta nedeljno po 20 minuta.

Vežbači koji imaju potrebu da razvijaju aerobnu izdržljivost veoma lako mogu trake da kombinuju u ovim vrstama treninga. Rezultati su odlični i podešavanja jačine traka će napraviti dinamiku kakva je potrebna da bi se ispunio ovaj zahtev.

Najvažnije što bih istakla kod vežbi sa trakom je to da su odlične kod popravljanja držanja tela i jačanja opružača kičmenog stuba. Način na koji se angažuju mišići obezbedjuje čvrstinu potrebnu za održavanje zdravog stava i pravilne pokretljivosti. Mnoge vežbe u kineziterapijskim programima koriste traku u svojim programima.

Tehnički traka zauzima veoma malo mesta i možete da je spakujete u najmanju torbu, praktična je i možete da je nosite uvek sa sobom. U nastavku možete da pogledate četri vežbe koje sam odabrala za popravljanje držanja tela. Možete da mi pišete ako su vam potrebne dodatne informacije ili programi treninga -mail : branislavafitnes@gmail.com

Više o DOBROJ POSTURI možete da pročitate na sledećem linku http://www.zdravaledjakinezi.in.rs/2020/06/19/dobro-drzanje-tela-dobra-postura/

Više o PROGRAMIMA VEŽBI možete da pročitate na sledećem linku http://branislavafitness.com/fitnes-programi/

Branislava Jevtović

sportski trener / fizioterapeut

ZAKAŽI TERMIN fitnes

ZAKAŽI TERMIN kineziterapija