Vežbe sa velikom loptom, prednosti su sledeće…

Prednosti vežbi sa velikom loptom su mnogobrojne. Prvo je bila korišćena u programima za kineziterapiju, a danas je u upotrebi prvenstveno i najčešće u Pilates programu.

Nezaobilazni rekvizit svakog fitnes centra. Mnogobrojne vežbe se izvode u kombinaciji sa streč trakama, ručnim tegovima, palicama…

Najveća beneficija vežbi sa velikom loptom je poboljšanje fleksibilnosti. Praktično dok se jedna grupa isteže tokom vežbanja, druga grupa jača održavanjem balansa na lopti. Kada ne izvodite pokret možete da je upotrebite za pasivno istezanje kičmenog stuba i relaksaciju.

Velikom loptom
Vežbe sa velikom loptom

Vežbe sa velikom loptom odgovaraju svima bez obzira na fizičku kondiciju, od osoba bez fit forme i gojaznih do muškaraca i žena aktivnih sportista.

Jačanje cora i mišića koji su zaduženi za stabilnost trupa.

Uz istezanja tokom izvodjenja pokreta , zbog održavanja balansa, ujedno se i jačaju mišići. Položaji u toku vežbanja su takvi da dodatno istežu koštano zglobni i mišićni sistem. Time se doprinosi još boljoj prokrvljenosti svi delova tela.

Pokreti se izvode sa većom amplitudom zbog višlje tačke oslonca u nekim vežbama.

Vežbe se koriste i u kineziterapiji kod dece i odraslih. Selekcijom pokreta se program prilagodjava osobama sa bolovima u ledjima i raznim diskopatijama.

Šta treba da znate pre početka

Veličina velike lopte se razlikuje i odabir zavisi od Vaše visine:

  • visina ispod 1.60 cm / lopta veličine 45 cm
  • 1.60 cm – 1.73 cm / lopta 55 cm
  • 1.75 cm – 1.90 cm / lopta 65 cm
  • 1.93 cm – 2.06 cm / lopta 75 cm

Kada sedite na lopti kolena treba da budu u ravni sa kukovima. Stopala treba da budu čvrsto na podu.

Obezbedite čist pod, da bi izbegli proklizavanja lopte. Udobnu odeću. Izbegavajte teške i komplikovane rekvizite, koji mogu da naruše stabilnost na lopti.

Ne zaboravite na disanje…

Svaki pokret ima pravilo izdisanja i udisanja vazduha. To će odložiti zamor. U početku je potrebno da obratite veću pažnju, kasnije postaje navika koji pokret zahteva udah, a koji izdah.

Vežbe iz pilatesa se često rade uz pomoć velike lopte. Za više informacija posetite link http://www.zdravaledjakinezi.in.rs/2020/03/19/online-pilates-i-vezbe-za-ledja/

Takodje vežbe sa velikom loptom srećemo i u ostalim programima vežbanja http://branislavafitness.com/programi-treninga/

Branislava Jevtović, pesonalni trener, fizioterapeut

ZAKAŽI TERMIN fitnes